Music Fri 13 Oct 2023 20:00

CANCELLED // August&Walter #1: Alan Van Rompuy / Jillings + Cools

time schedule

  • 20:00 doors
  • 20:30 alan van rompuy solo
  • 21:30 thomas jillings + stijn cools

august&walter

Bonnie&Clyde, Nicole&Hugo or Jansen&Janssen.
All good things in life come in pairs.
This fall we have a golden duo of our own: August&Walter.
A series of six evenings pairing up our brand new August (Förster grand piano) with one of Walter’s favorite piano players.

S: Boo!
W: Boooo!
S: That was the worst thing I’ve ever heard!
W: It was terrible!
S: Horrendous!
W: Well it wasn’t that bad.
S: Oh, yeah?
W: Well, there were parts of it I liked!
S: Well, I liked alot of it.
W: Yeah, it was GOOD actually.
S: It was great!
W: It was wonderful!
S: Yeah, bravo!
W: More!
S: More!
W: More!
S: More!

So you want more? Treat yourself a ticket for one of the concerts or go wild and take a subscription for the whole series.

W: "Yeah, whadya think?"
S: "Beats sitting home watching television."

A&W#1 - Friday 13th of October - Alan Van Rompuy solo / Thomas Jillings + Stijn Cools
A&W#2 - Saturday 21st of October - Yu Ting Li solo / Kris Defoort
A&W#3 - Thursday 26th of October - Ewout Pierreux solo / Tether Trio
A&W#4 - Saturday 11th of November - Simon Groppe solo / Erik Vermeulen Trio
A&W#5 - Saturday 25th of November - Bram De Looze solo / Jasper Stadhouders Blood Cloud
A&W#6 - Wednesday 6th of December - Seppe Gebruers solo / Alexander von Schlippenbach Trio

S: “They aren’t half bad.”
W: “Nope, they’re ALL bad!”

alan van rompuy

Azertyklavierwerke is het alter ego van Alan Van Rompuy, in 2018 begonnen als een afstudeer- project aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij jazzpiano studeerde. Datzelfde jaar werkte hij aan nieuwe muziek tijdens een residentie in muziekcentrum Volta in Anderlecht.

2019 is het jaar van debuut-album ‘Vruchteloos Gehamer’, in eigen beheer uitgebracht op digitale platformen. Hierin komt Alans klassieke en jazz-achtergrond tot zijn recht in de vorm van verfijnd gearrangeerde, sferische composities. Anderzijds speelt elektronische percussie soms zo’n grote rol dat harmonie en melodie volledig verdwijnen. Vruchteloos Gehamer wordt opgepikt door Sound Track via curator Roman Hiele en kent bescheiden persaandacht.

In oktober 2020 komt een tweede album ‘Echo Park’ uit, in eigen beheer en enkel digitaal, met singles One night en Leminate you. Het album spreekt met zijn experimentele maar dansbare stijl een breder publiek aan, de sfeer doorheen het album is opzwepend en donker. Echo Park werd positief onthaald door o.a. Lefto met airplay op Kiosk Radio en Rinse (FR), alsook bij Wonderland op Radio 1, Studio Brussel en Bruzz. De nummers werden gemaakt o.a. met zelf gecreëerde sample-based instrumenten, een Korg Monologue en de sterk gemanipuleerde drums van Olivier Penu. Ook theater- makers Dounia Mahammed en Leonore Spee werkten mee aan verschillende tracks, respectievelijk als schrijfster en performer.

In maart 2021 brengt hij de single Durum uit. Durum is een aanstekelijk nummer dat gaat over het gevoel van onvolledigheid; geschreven, opgenomen, geproducet en gemixt door Azertyklavierwerke samen met Vieze Meisje in zijn studio in de zomer van 2020 en gemasterd door Jimmy Van Rietvelde bij Tiny Voices. De single krijgt airplay op o.a. Bruzz, Kiosk Radio bij Lefto’sThink Outside The Kiosk’, Radio Panik en enkele fijne reviews bij o.a. Knack Focus en Bruzz magazine.

Alan is verder als muzikant ook actief bij andere projecten als Bandler Ching, Kel Assouf, Teletext, Vieze Meisje e.a.

thomas jillings + stijn cools

Thomas Jillings is a saxophonist, though in this duo you wouldn’t guess it. This collaboration was born from Jillings' fascination for synthesizers, knobs and keys. This isn’t a new decision. In the latest projects of Linus, his group with Ruben Machtelinckx, and in the pop band Moonboat he has been expanding his range of instruments more and more. In the dance pieces ‘Organism’ and ‘Goodbye Princess’ he also chose for this electronic approach.

Stijn Cools has already ventured into electronic experiments, including AAN/EOP, his project with Bert Cools and Andrew Claes. But in this duo he keeps to his core science: drums. Like Jillings, he often approaches music from a conceptual perspective, for example with Book of Air - vvolk (an investigation into time and tempo) and Book of Air - fieldtone (the musical translation of the sonic textures of places in nature).

This combination leads to a thoughtful project with an spirit of openness, an exercise in dualisms that are then effortlessly bridged.

Thomas and Stijn will be working in Walter during a short residency anticipating the concert.

practical info

An abo/subscription for the August&Walter series is at 45 EUR for the full series of six concerts. Students pay 30 EUR for theirs!
Online presale is open now, it's an excellent way to spice up this fall with magnificent piano sounds and free impro. Can't make it to all concerts? You might consider to buy an abo as a way of supporting the live concerts at Walter.

Presale tickets for single concerts will open October 1st via our website. A presale ticket costs 12 EUR. We don't have a students discount for single tickets. At the doors - if there will be any left ;) - entrance will be 17 EUR. We accept cash and PayconiqByBancontact.

Tickets

 

Watch

Listen