Music Sat 14 Dec 20:30

Ipnopedion (Croene+Van Luijk)

time schedule

  • 20:00 doors
  • 20:30 ipnopedion (croene+van luijk)

ipnopedion

Frederik Croene (1973) bouwde in zijn nog jonge carrière naam op met zijn avontuurlijke pianoprogramma’s. Op zijn repertoire prijken klassiekers van Mozart en Beethoven naast composities die pas gisteren werden voltooid. In al deze verschillende stijlperiodes lijkt hij volledig op zijn gemak. Bovendien presenteert hij vaak nieuwe Belgische muziek waarvoor hij in 2005 een onderscheiding kreeg met de Pelemansprijs. Naast zijn focus op het creëren van nieuwe pianostukken van (bevriende) jonge componisten, herdenkt Croene vanuit het concept van de gedeconstrueerde piano traditionele situaties waarin het instrument en zijn uitvoerder terechtkomen.

Al twintig jaar lang maakt Timo Van Luijk erg persoonlijke en poëtische experimentele muziek. Dit deed hij begin jaren ‘90 als lid van Noise-Maker’s Fifes en vanaf midden jaren ’90 ook solo onder de naam Af Ursin. Later volgden samenwerkingen met onder meer Christoph Heemann, Limpe Fuchs, Raymond Dijkstra en Frederik Croene.

In Werkplaats Walter stellen zij hun derde en laatste wapenfeit voor: na Voile au Vent en Fortune de Mer is Ipnopedion de derde LP van Timo Van Luijk en Frederik Croene. Tevens ook de eerste die ze volledig live brengen. Het basismateriaal is een gevonden geluidsopname van een mompelende Italiaanse soldaat. Onder hypnose praat hij over een ontvoering door buitenaardse wezens. Het tempo en de toon waarop hij spreekt is traag en bezwerend, bijna muzikaal. Croene en Van Luijk hebben de opname elk volgens eigen mogelijkheden gedubd, weliswaar zonder enig begrip van wat er precies gezegd wordt. Die twee semi-synchrone opnames worden live gespatialiseerd en dienen als stellage voor Croene’s pianospel en Van Luijks subtiele effect processing. Ipnopedion betekent zoiets als ‘slaapveld’. Benieuwd naar deze Brusselse première!

Tickets

 

Watch

Listen